 Solve Questions without remembering Codes for calendar problems.

Now you no longer need to learn codes.

Year     –  1

Months  –  12

Weeks   –  52 ODD DAYS : Number of days more than the complete number of weeks in a given.LEAP YEAR : Every year which is divisible by 4 is called a leap year.Ex;    1992, 2008, 2016, 2012 is leap year.LEAP CENTURY : Every Century Which is divisible by 400 is a leap century.Ex;    400, 800, 1200, 1600, 2000, 2400, 2800SIMPLE/ORDINARY YEAR : An year which is not a leap is called an ordinary/simple year.Ex;    2015 is not divisible by 4, 1900 is not divisible by 400, 2100 is not divisible by 400, 2007 is not divisible by 4, 2019 is not divisible by 4.

COUNTING OF ODD DAYS;

• 1 ordinary year = 365 days = (52 weeks +1 day.)

→ An ordinary year has 1 odd day.

• 1 leap year = 366 days = (52 weeks + 2 days.)

→ A leap year has 2 odd days.

100 years Contain 5 odd days.

200 years contain (5×2=10 odd days)=10÷7=3 odd days.

300 years contain 15 and therefor 1 odd days.

400 is a leap century which contains 1 more extra/odd days.

400 years contain (20+1)  and therefore 0 odd days.

*Similarly, each one of 800, 1200, 1600, 2000, etc. Contains 0 odd days.

Thus, 8 odd days = 1 odd day etc.  Ques 1: What was the day on 15 August 1947. (Calendar problems) IN  1947

JAN.  FEB.  MARCH  APRIL  MAY  JUNE  JULY  AUG.  SEPT.  OCT.  NOV.  DEC.

31  + 28  +   31   +  30  +  31  + 30  +  31 +  15

3  +  0   +   3   +   2  +   3  +  2  +  3  +  15

= 31 ODD DAYS 31 ÷ 7 = 3 odd days

Total number of odd days = ( 0 + 1 + 1 + 3) = 5 odd days Hence, as the number of odd days is 5,

Given day is FRIDAY.

Ques 2: What was the day on 26 January 1950. (Calendar problems) IN  1950

JAN.  FEB.  MARCH  APRIL  MAY  JUNE  JULY  AUG.  SEPT.  OCT.

26

26÷7

5 odd days

= 5 ODD DAYS

Total number of odd days = ( 0 + 1 + 5 + 5) = 11 ÷ 7 = 4 odd days Hence, as the number of odd days is 4,

Given day is THURSDAY.

Ques 3: What was the day on 20 December 1997. IN  1997

JAN.  FEB.  MARCH  APRIL  MAY  JUNE  JULY  AUG.  SEPT.  OCT.  NOV.  DEC.

31  + 28  +   31   +  30  +  31  + 30  +  31 +  31  +  30 +  31  +  30 +  20

3  +  0   +   3   +   2  +   3  +  2  +  3  +  3   +  2  +  3   +  2  +  20

= 46 ODD DAYS 46 ÷ 7 =4 odd days

Total number of odd days = ( 0 + 1 + 1 + 4) = 6 odd days

Hence, as the number of odd days is 6,

Given day is SATURDAY.

Ques 4: Today is Sunday. after 53 days, it will be…..

Each day of the week is repeated after 7 days.

So, after 56 days it will be Sunday.

After 53 days, it will be THURSDAY.

Ques 5: it was Saturday on 1 January 2011. what was the day on 1 January 2020 ?

31st December 2010 it was Friday.

Number of odd days from 2011 to 2019

2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019

1  +  2  +  1 +  1 +  1  +  2 +  1 +  1  + 1 = 11

Odd days = 11÷7= 4 odd days.

31ST DECEMBER 2019 FRIDAY + 4 = TUESDAY

1ST JANUARY 2020, it is WEDNESDAY.

Check out our maths section

https://www.focuscivil.online/category/mathematics/

http://Www.instagram.com/fo

http://t.me/Focuscivilonline/ Opportunities don't happen. You create them.

1. Pradeep Singh

Very Nice Trick to Understand The Calendar Reasoning. Thank You so Much for the easy trick.

2. Kamal Preet

Thankyou so much for this interesting tricks ..

3. Pradeep Naidu

This post increased my general knowledge and made me a brilliant person.Now I can clear the UPSC exam very easily.After becoming IAS I announce to give half of my salary to the admin of this page.

4. D.J . VAADU

This post increased my general knowledge and made me a brilliant person.Now I can clear the UPSC exam very easily.After becoming IAS I announce to give half of my salary to the admin of this page.