Ques 1 Of Average problems, : The Average age of 10 students in a class is 20 years. If a new student is included then the new average age of students increased by 1 year. The age of new student is.

Average solution

21×1+10×1=31 year  Ans.

Ques of average problems : The Average Weight of 20 four wheelers is 180 kg. If an old car is removed from this group of four wheelers. the new average weight decreased by 2 kg . the weight of the removed car is.

Average solution

178×-1+20×-2=218 kg  Ans.

Ques 3 : The Average age of 6 servants in my house is 28 year. A new young Servant Replace an old servant then the new average Reduce by 1 year. The age of servant is.

27×0+6×-1= -6  Can not Determined

* Because the age of new /old servant is not given,in this case answer will be CND.

* if we were given the age of old servant than;

  • If old servant age is 31 then find new servant age.

31 – 6 = 25 year

  • if new servant age is 25 year then find old servant age.

25 + 6 = 31 year

Ques 4 : The average weight of A,B,C,D is 40 kg. A new person E included in this group then the average weight of the group is increase by 1 kg Again a new person F replace A then the new average of 5 persons become 42. The average Weight of B,C,D and F is.

41×1+4×1=45

E=45 kg

5×41=205

F,B,C,D,E=5×42=210  → E=45 kg

So F,B,C,D=210-45=165 kg

Average weight of B,C,D,F is 165÷4 = 41.25 kg    Ans.

Ques 5 : The average age in a class is 15 years. Average age increase by 0.2 years in a class after taking admission of 10 new students.Find the average of new students in the class.

15.2×10+40×0.2=160

Average of new students is 160÷10=16 year  Ans.

Ques 6 : 4 Boys and 3 Girls Spent Rs. 120 on an average, of which boys spent 150 on the average. Then the average amount spent by the Girls is.

By Traditional Method

According to the question

Average:  4B + 3G = Rs. 120

Sum: 4B + 3G = 120×7 = Rs. 840

Average: 4B = 150×4 = Rs. 600

Sum of Girls = 840 – 600 = Rs. 240

Average of Girls = 240÷3= Rs. 80

By Alligation Method

Solution of average problems

120 – x = 40

X = 120 – 40

X = 80       Ans.

About Admin

Opportunities don't happen. You create them.

Similar Posts

14 Comments

  1. ❤️🙏Sir…since I has been preparing for exams,I used to share maths notes in website….but I fears to share ur notes because they provide “quality content” and are very ” powerful” ………(😪

  2. Percentage chahiye

  3. sir profit and loss ki trick bhi bataiye

  4. Sir,
    24 dazon = 800 rupes
    What is cost of 24 banana
    Ans=40 Why???.

    1. Ans is 200/3

    2. For 1 banana 800/288
      For 24 banana 800/288*24
      66.66 Ans

    3. yep i think answer is 200/3 not 40

  5. sir thode questions or post kariye
    helpful

  6. Thank u so much sir. What a tricks

  7. Sir average mein innings wale jo questions hote h..unki bhi short trick bta Dena
    Thank u😊

  8. amazing tricks always.

  9. Jaiiiiii mahakal.
    Dhasu tricks sir
    Thank u a lot sir 😘😘

  10. Profit and loss ‘ perimeter, area and volume, mesurement

  11. It was new for me thanx for this trick

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *